VVV Epe Header

Daams' molen

Favo Icon
Daams' molen foto 0

De oorspronkelijke molen is in 1870 gebouwd. Daarna was de molen tot 1934 bij een veevoederbedrijf als windkorenmolen in gebruik. In dat jaar werd de molen onttakeld. In de overgebleven romp, ingericht met een silo, mengketel, elevator, stortkelder, koekenbreker en hamermolen, werd sindsdien alleen nog elektrisch gemalen. Op deze manier is de molen tot ± 1965 in gebruik geweest.

Rond 1985 waren er plannen om molenromp en onderachtkant te slopen. Zover kwam het niet. De al bestaande stichting ‘Op eigen wieken’ werd omgevormd tot de ‘Stichting Vaassens Molen’ met het doel de molen weer maalvaardig te maken. De reconstructie begon in 1989 en op Nationale Molendag 1990 draaide de molen weer in volle glorie als windkorenmolen. 

Vanaf 2008 was de molen volop in discussie, dit vanwege plannen om de dorpskern deels te renoveren en van nieuwbouw te voorzien. Als consequentie wilde men, vanwege de te verwachten verminderde windvang, de molen verhogen. Hierover bleken de meningen ernstig verdeeld. Uiteindelijk werd toch tot verhoging besloten.In maart 2012 is hiermee begonnen.  Op 7 september 2012 werd de verhoogde en weer geheel maalvaardige molen officieel in gebruik genomen.Over de bestemming van de nieuwe begane grond zijn wat ideeën gepasseerd. Zo heeft er een tijdje het VVV-kantoor in gezeten. Vanaf 1 april 2012 is daar het Koffie- en Theehuys De Korenmolen in gevestigd. 

Locatie

Daams' molenJan Mulderstraat 18
8171 CD vaassen

Openingstijden

Elke Woensdag 10:00 - 16:00
Elke Zaterdag 10:00 - 16:00
De molen is op ook geopend op speciale (feest-) dagen zoals Carnavals-zaterdag, Goede vrijdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Nationale Molendag, Hemelvaartsdag, Openmonumentendag, en tijdens de jaarmarkt in Vaassen. Houdt voor de speciale data de agenda op de website in de gaten!

Locatie

my image