image descriprion

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

Aan de Ledderweg 11 in het buurtschap Zuuk staat Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. Deze historische boerderij uit 1715 is ingericht voor bewoning van een Veluws gezin rond 1900. Bezoekers kunnen het woongedeelte, de deel en de wagenloods bezichtigen. In de nieuwe kapschuur zijn steeds wisselende exposities over streekgeschiedenis en eigentijdse kunst te zien. Ook is daar een theeschenkerij en een museumwinkel ondergebracht.

Een feest van herkenning
Hagedoorns Plaatse is een Veluws hallenhuis waar mens en dier onder één lange rieten kap wonen. Het voorhuis (de Heerd) is het domein van de boerin; er is een opkamer (voor de meid), een keuken en een kelder. Op de deel en in de wagenloods staan machines en gereedschappen die op het land gebruikt werden. Buiten kunnen de bezoekers rondwandelen over het erf en door de tuin met groenten, kruiden en bloemen. Een kijkje nemen bij de imkerij is ook de moeite waard. De rondleiders vertellen graag meer over alles wat er te zien is.
In de kapschuur zijn steeds wisselende exposities over streekgeschiedenis, klederdracht en eigentijdse kunst uit de regio te zien. Ook is er ruimte voor bijzondere verzamelingen van speelgoed en oude schoolspullen. In de kelder is het “open depot” ondergebracht. Hier mogen de bezoekers naar hartenlust kasten en lades opentrekken, die vol zitten met spullen van vroeger. Een feest van herkenning!

 

Welkom
In de museumwinkel van Hagedoorns Plaatse zijn streekproducten te koop en leuke nostalgische artikelen. In de theeschenkerij wordt koffie, thee en frisdrank geschonken en geeft een plak krentenwegge invulling aan de “lekkere trek”.

Kortom:  Hagedoorns Plaatse is een gastvrij huis en hof, waar heel veel te zien valt. U bent van harte welkom. Ook rolstoelrijders kunnen er prima terecht; er is een mindervalidentoilet en een lift aanwezig.

Wilt u meer weten? Kijk voor activiteiten, tarieven, openingstijden en contact op de website: www.hagedoornsplaatse.nl.  

Contactgegevens

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

Ledderweg 11
8161 SZ Epe
0578 627 162
http://www.hagedoornsplaatse.nl

Openingstijden

januari, februari gesloten maart: woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur april t/m oktober dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur juli t/m september óók op zondag van 13.30 tot 17.00 uur november tot en met 28 december 2019 woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur