image descriprion

Schaapskudde Epe/Heerde

Bij de Renderklippen en in de wijde omgeving loopt al meer dan zestig jaar een schaapskudde rond. Op de uitgestrekte heidevelden bij Heerde en Epe kun je de herder en zijn kudde van een grote afstand al aan zien komen. De schaapskudde heeft tegenwoordig een andere functie dan vroeger. In de eerste plaats wordt de kudde gehouden voor het toerisme. Ook heeft de kudde een belangrijke functie in het landschapsbeheer om de heide in stand te houden. De schaapskudde Epe/Heerde is belangrijk in de fokprogramma´s voor het behoud van het Veluws heideschaap.


De schapen lopen zoveel mogelijk op de hei, net als vroeger. Schapen zijn immers de beste heidebeheerders. Ze eten het gras uit de hei en grazen heidestruiken af, jonge boompjes vinden ze een lekkernij. Het gras overwoekert zo de heide niet, de heidestruiken lopen telkens opnieuw uit en uitbreiding van het bos wordt voorkomen.

De schaapskudde heeft daarnaast een toeristische functie. De herder maakt graag een praatje met iedereen. Aan het einde van de dag komt de kudde meestal terug bij de schaapskooi, maar soms overnacht zij elders. Dit wordt aangegeven op het infobord bij de schaapskooi.

.

Contactgegevens

Schaapskudde Epe/Heerde

Elburgerweg
8162 AK Epe

http://www.schaapskudde-epe-heerde.nl

Openingstijden