Word woudloper van het Loo

Het begint allemaal bij de receptie van de Wildhoeve. Daar krijgen Job en Luna een geweldig opdrachtenboekje en een uitvouwbaar routekaartje onder de neus geschoven. Het is de start van een ware ontdekroute. Het duo leest de kaart als volleerde speurneuzen en duikt het bos in.
 
Pollers
De sfeervolle wandelroute is uitgezet door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Op diverse plekken zijn zogenaamde pollers geplaatst. In deze uittrekbare informatiezuilen is veel informatie te lezen. Job en Luna speuren als slimme vossen naar de pollers. Met de informatie in die zuilen lossen ze diverse opdrachten uit hun boekje op. In één poller zit een replica van een oude dolk, in enkele andere wordt er uitleg gegeven over het achtergelegen heideveld of over één van de talloze grafheuvels op de route.

Tussendoor wandelt het stel onverdroten verder en zoeken ze enthousiast naar antwoorden voor een nieuwe opdracht uit het boekje. Even verderop lossen ze een stel vragen op over dierenpoep en maken ze gezichtjes van zelf gevonden dennenappels.

Ook herkennen ze de sporen van een vijftal dieren (door de Wildhoeve treffend de ‘Big Five van de Veluwe’ genoemd). Verder tekenen ze boomschors, verzinnen ze hoe een dassenburcht er uit moet zien en fotograferen ze dierensporen.


Stempels verzamelen
Maar naast al deze opdrachten is álles in het bos pal tegenover de camping natuurlijk mooi. Zo speuren ze bijvoorbeeld als ware biologen naar planten, insecten en andere dieren. Na uren van vermaak en vertier in het bos, leveren Job en Luna de opdrachtboekjes weer in bij de receptie van Camping de Wildhoeve. De dame achter de balie controleert al hun antwoorden en zet stempels in het boekje wanneer de antwoorden juist zijn. Als blijkt dat ze allebei de tien stempels hebben gekregen, volgt er een plechtig moment. Naam leeftijd en datum worden op een ondertekend certificaat gezet en na uitreiken van een echt kompas zijn Luna en Job officieel Wildhoeve Woudloper geworden.

De kleine wonderen van de Koninklijke Houtvesterij het Loo rondom Gortel zijn ontdekt; de missie van Job en Luna is geslaagd!

Wat valt er allemaal te ontdekken?
‘Ontdek de kleine wonderen’ is een zeer divers speurprogramma in het bos rondom Camping de Wildhoeve dat kinderen het hele jaar kunnen doen. Bij aankomst op de camping ontvangen kinderen een opdrachtboekje waarmee ze op avontuur gaan. Alle gasten van de camping ontvangen overigens tevens een uitvouwbaar wandelkaartje met op de achterkant allerlei noemenswaardige extra informatie.
Verder kan er (door ouders) een WoudlopersApp gedownload worden. De App heeft twee tochten. Eén dierenspeurtocht over de camping, met vragen over dieren. Daardoor kom je veel te weten over de dieren die in het bos leven. De andere route is een tocht van 2 uur met onderweg vragen en natuur weetjes over het bos.

In het opdrachtenboekje staan verschillende opdrachten. Soms zijn het vragen, soms een activiteit waaraan je kan meedoen met je familie. Veel kinderen zijn er de hele vakantie mee bezig en komen iedere dag nieuwe een stempel halen.

Als er een plaatje van een pootafdruk bij de vraag of activiteit staat, kun je daarmee een stempel verdienen. Wanneer je tien stempels hebt verzameld, dan ontvang je een heus certificaat en een kompas. Op dat moment ben je een echte  “Woudloper van het Loo” geworden.

Tekst geschreven door Dennis Dekker