Belevingspad: Woudloper van het Loo

Het begint allemaal bij de receptie van de Wildhoeve. Daar krijgen Job en Luna een geweldig opdrachtenboekje en een uitvouwbaar routekaartje onder de neus geschoven. Het is de start van een ware ontdekroute. Het duo leest de kaart als volleerde speurneuzen en duikt het bos in. Daar blijkt dat de route zo’n 5 kilometer duurt.


 
Pollers
De sfeervolle wandelroute is uitgezet door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Op diverse plekken zijn zogenaamde pollers geplaatst. In deze uittrekbare informatiezuilen is veel informatie te lezen. Job en Luna speuren als slimme vossen naar de pollers. Met de informatie in die zuilen lossen ze diverse opdrachten uit hun boekje op. In één poller zit een replica van een oude dolk, in enkele andere wordt er uitleg gegeven over het achtergelegen heideveld of over één van de talloze grafheuvels op de route.


Tussendoor wandelt het stel onverdroten verder en zoeken ze enthousiast naar antwoorden voor een nieuwe opdracht uit het boekje. Even verderop lossen ze een stel vragen op over dierenpoep en maken ze gezichtjes van zelf gevonden dennenappels. Ook herkennen ze de sporen van een vijftal dieren (door de Wildhoeve treffend de ‘Big Five van de Veluwe’ genoemd). Verder tekenen ze boomschors, verzinnen ze hoe een dassenburcht er uit moet zien en fotograferen ze dierensporen met mijn mobiele telefoon.

Stempels verzamelen
Maar naast al deze opdrachten is álles in het bos pal tegenover de camping natuurlijk mooi. Zo speuren ze bijvoorbeeld als ware biologen naar planten, insecten en andere dieren. Na uren van vermaak en vertier in het bos, leveren Job en Luna de opdrachtboekjes weer in bij de receptie van Camping de Wildhoeve. De dame achter de balie controleert al hun antwoorden en zet stempels in het boekje wanneer de antwoorden juist zijn. Als blijkt dat ze allebei de tien stempels hebben gekregen, volgt er een plechtig moment. Naam leeftijd en datum worden op een ondertekend certificaat gezet en na uitreiken van een echt kompas zijn Luna en Job officieel Wildhoeve Woudloper geworden.


De kleine wonderen van de Koninklijke Houtvesterij het Loo rondom Gortel zijn ontdekt; de missie van Job en Luna is geslaagd.