Wilde eend recept

Wilde eend is een feestelijk diner waar je natuurlijk niet in je eentje van wilt genieten. Een lekkere eendenborst leent zich goed voor kleine gezelschappen en de bereiding is zo gepiept. 

De wilde eend is in Nederland de enige watervogel waar legaal jacht op mag worden gemaakt. Je mag echter niet zomaar lukraak ergens jagen. Je dient een jachtterrein te pachten van minimaal 40 hectare waar niemand anders jaagt. Daarnaast moet je in bezit zijn van een jachtakte. 

Wilde eenden zijn natuurlijk ook te koop bij de poelier. Je kunt kiezen tussen een wilde eend en een zogenaamde kooi-eend. Op wilde eenden is jacht gemaakt; er kan dus hagel in het vlees zitten. Op kooi-eenden is niet geschoten, deze worden gevangen in een eendenkooi. Bij deze eend zit er dus geen kogeltjes in het vlees. Een kooi-eend is wel wat prijziger dan de wilde eend. 

Bereiding wilde eend

Het plukken en fileren van een eend is een aardige klus. Het vlees van de wilde eend heeft bijna geen vet, zoals bij de tamme eend. Een eendenborst is een beetje aan de magere kant en kan bij de bereiding daarom wat droog worden. De baktijd voor een eendenborstfilet is ongeveer 2 minuten aan elke kant. Voor het roken geldt een bereidingstijd van maximaal 10 minuten. Om uitdroging tegen te gaan, kun je de eend larderen met spek en de hele eendenborst inwrijven met olijfolie. 

Wilde eend heeft een vrij sterke en kruidige smaak. Serveer bij de eend daarom niet te veel. Wat gestoofde peertjes met wat aardappelpuree is al genoeg voor een smakelijk gerecht. Wil je het nog meer haute cuisine aanpakken, dan kun je de eend ook vullen met spek, paddenstoelen, al dan niet met cognac. Verder kun je de eend op smaak brengen door bijvoorbeeld port of bouillon toe te voegen. Door het vocht blijft het vlees bovendien lekker sappig. 

Wil je wilde eend in de oven laten garen? Bereid hem dan, gemarineerd met zout en peper, in z’n geheel voor in de pan. Zet de eend daarna 10 minuten in een voorverwarmde oven, op 230 graden. Laat het nog 10 minuten nagaren en snijd voorzichtig plakjes van de borst af. 

In de pan
Je kunt een eend ook prima in de pan bereiden. Maak met een scherp mes sneetjes in ruitjes van ongeveer een halve centimeter diep. Kruid aan beide zijden met peper en zout en bak ze in een hete pan. Bak de eend een tijdje na op laag vuur, zodra het vlees bruin begint te kleuren. Keer de borst om, voeg een klontje boter toe en laat het nog enkele minuten nasudderen.