Tips om wild te zien

De meeste kans om edelherten te zien heb je in de vroege ochtend. Dan zoeken ze open plekken op om te grazen. Loop heel stilletjes naar zo’n bos weide. Liefst tegen de wind in. Draag geen opvallende kleding en ga stil zitten tussen de bomen. Grote kans dat de herten al grazend dichterbij komen. Maak geen onverhoedse beweging, want dan zijn ze weg.

Damherten
Damherten zijn vrij makkelijk te zien, ook overdag als je je rustig gedraagt. Ze komen onder meer voor op de Veluwe.

Zwijnen
De meeste kans om wilde zwijnen te zien heb je in de ochtend- en avondschemering, wanneer de alleseters op pad gaan om voedsel te zoeken. De Veluwe is in Nederland hun grootste leefgebied.

Reeën zien
Wie zich rustig gedraagt, kan op talrijke plekken in de natuur reeën zien. Speur ’s morgens vroeg of in de avond eens langs bosranden of op andere open plekken waar mals groen te vinden is. De kans is groot dat je vroeg of laat een ree ziet.

Speuren naar sporen

Ook kun je veel sporen vinden in het bos. Een spoor is alles wat een dier achterlaat als hij ergens is geweest. Dit kan zijn een vraatspoor, een pootafdruk of uitwerpselen. Maar ook een veer op de grond of een uitgehakt nest is een spoor. Een spoor zegt iets over het dier. Zo kun je in poep zien wat hij heeft gegeten. Pootafdrukken laten zien welke richting een dier op is gelopen. Bij de VVV is een leuk doe boekje te koop. Hierin staat alles over de sporen van de dieren. Ook zijn er verschillende herkenningskaarten te koop. Zodat je zelf op zoek kunt gaan naar de dieren.

Meer tips?

Bij de VVV Epe kun je gratis de Eper wildwijzer afhalen, hierin vindt je meer tips en tricks om wild te spotten. Ook staan er plekken in waar je wild kunt spotten.