wild spottenWild kijken op de Veluwe

Nieuwsgierig naar welke verschillende dieren er op de Veluwe leven? Epe is de ideale bestemming wanneer je wilt wild kijken op de Veluwe. Wild kijken op de Veluwe is altijd een succes: er is namelijk een 100% wildgarantie!

Wild kijken met de wild app

Via de app kom je van alles te weten over het wild maar ook over de evenementen, bezienswaardigheden etc. Handig voor zowel de toerist als eigen inwoner, altijd alle info bij de hand. Je kunt de app Epe Wild gratis downloaden in de playstore of appstore.

Een keur aan diersoorten

Zwijnen, herten, ijsvogels en dassen behoren tot de vaste bewoners van de directe omgeving van Epe. Tijdens het wild spotten op de Veluwe zul je ze vast en zeker tegenkomen. Je kunt ze proberen te ontdekken tijdens een avontuurlijke speurtocht onder leiding van een gids of juist heel veilig vanachter een speciale schutting. Het wild van heel dichtbij bekijken kan in één van de vele wildweides. En maak je een wandel- of fietstocht door de omgeving van Epe? Let dan goed op. Ook op deze manier kun je wild zien op de Veluwe.

Bij de VVV in Epe kun je gratis de wildwijzer ophalen. Hierin staan tips en tricks om op een verantwoorde manier wild te spotten op de Veluwe. Bekijk nu alvast de mooiste wild observatieplekken.

Geen zwijnen voeren!

In het volgende filmpje kun je zien waarom je dit niet moet doen.

Smakelijk eten

Naast het wild spotten op de Veluwe kun je ook op een andere manier van Veluws wild genieten. Epe heeft veel culinaire trekpleisters die tijdens het seizoen wild op een bijzonder manier op uw bord presenteren. Daarnaast bieden wij een aantal recepten voor wildgerechten. Laat het je smaken!

Wildgarantie

Wild op kampeerterrein De Toekomst

Wild spotten tips

Als je het leuk vindt om wild te spotten zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden om de kans zo groot mogelijk te maken. Ook al loopt er genoeg aan wild rond, als je hard pratend of lachend door het gebied loopt blijven ze waarschijnlijk ver bij je uit de buurt. De volgende tips kunnen je helpen om het wild wel te zien.

1. Vroeg of juist later maak je de meeste kans

In de vroege ochtend gaan de wilde dieren er vaak op uit om lekker te grazen op de open plekken in de natuur. Ook de bosrand is een geliefde plek voor het wild om even in alle rust naar vers voedsel te zoeken. Overdag als het drukker en warmer wordt, trekken ze zich terug op de beschutte plekken, waar ze het grootste deel van de dag blijven om tegen zonsondergang weer te gaan grazen en hun avondmaal te verorberen.

2. Gedraag je onopvallend

Zorg dat je zo min mogelijk opvalt. Dat betekent dus dat je niet in je fluorescerende regenpak moet gaan rondrennen of je muziek door het gebied laat schallen. Wilde dieren schrikken snel en nemen dan ook rap de benen. Zelfs de flappen van een wapperende jas kunnen al voldoende zijn. Felle kleuren daar houden de dieren meestal niet van. Probeer zoveel mogelijk een te zijn met de natuur. Dus draag schutkleuren en wees stil of praat of fluistertoon. Donkere en effen kleding werkt vaak het beste. Maak geen wilde bewegingen en zorg dat je telefoon niet per ongeluk af gaat. Het zou wel heel vervelend zijn als je net een mooi hert spot en dat hij schrikt van je ringtone. Daarbij hebben de dieren een beter reukvermogen dan wij, dus sterk ruikende parfums zijn ook niet verstandig.

3. Kijk voor je uit, maar let ook op de grond

Kijken waar je loopt is sowieso verstandig. Het zou vervelend zijn als je over een takje struikelt. Toch is het ook handig om goed op de grond te letten om de sporen van de wilde dieren te ontdekken. Soms zie je pootafdrukken, vraatsporen of uitwerpselen die je kunnen vertellen welke dieren er zijn, waar ze zijn geweest en misschien ook welke richting ze opgegaan zijn. Aan omgewoelde grond langs het pad kun je meestal zien dat hier wilde zwijnen zijn geweest, ze zoeken hier namelijk vaak naar insecten. Door het vaak bochtige pad is er een wat rijker bodemleven. Meestal zijn er tussen februari en juni ook biggetjes, zou het niet leuk zijn als je die kleine zwijntjes kunt spotten?

4. Speciale wildobservatieplaatsen

Bijna ieder natuurgebied heeft wel wildobservatieplaatsen die eenvoudig per fiets of te voet te bereiken zijn. Alleen al op de Veluwe zijn ongeveer 20 observatieplekken die vrij toegankelijk zijn. Soms gaat het om een uitkijktoren andermaal om een wildscherm. De kans dat de dieren hier verschijnen is redelijk groot vandaar dat ook juist op deze plekken de wildobservatieposten zijn uitgezet. Het gaat hier meestal om fraaie plekken midden in de natuur waar je sowieso even van de natuur kunt genieten ook al verschijnen er geen dieren. Want wildspotgarantie heb je nooit. Maak gewoon een wandeling van het ene spotpunt naar het andere spotpunt. Heb je bij het ene wildobservatiepunt geen geluk, misschien bij de volgende wel.

5. Neem mee…

Vergeet geen verrekijker en een fototoestel. Het zou zonde zijn als je ineens een mooi hert ziet of een moederzwijn met kleintjes en je kunt het niet vastleggen. Zijn ze wat verder weg, dan is de verrekijker weer handig. Geniet van wat je ziet, maar stoor de dieren niet. Je kunt ook het beste op een afstand blijven, zo’n circa 25 meter van de dieren vandaan. Blijf op de paden.

6. Bronstijd

In de maanden september en oktober is het bronsttijd. In deze periode gaan de mannetjes edelherten erop uit om de vrouwtjes te versieren. Ze trekken er alleen op uit en laten een soort gebrul horen wat burlen wordt genoemd. Hiermee proberen ze de concurrenten te imponeren, maar soms loopt het toch uit op een flinke fysieke strijd. Je hoort het geluid de hele dag door maar meestal in de vroege ochtend of aan het begin van de avond. In deze periode zijn er speciale bronstexcursies en bij bepaalde wildobservatieplaatsen staat aangegeven dat de kans groot is dat je hier deze bronstige mannetjes herten tegenkomt.