Vaassen is een dorp waar van oudsher veel industrie was, een dorp met veel bedrijvigheid en een groot aantal sportverenigingen. Zwem- en Sportcentrum de Koekoek werd in 2014 verkozen tot beste zwembad van Nederland in de categorie 100.000-200.000 bezoekers. Daams’ molen in het centrum van Vaassen is bepalend voor het dorpsgezicht. Hier is ook een gezellig restaurant in gevestigd. Grote publiekstrekker is Kasteel Cannenburch met een parkbos en vijvers waar je heerlijk kunt wandelen. Hier worden ook veel activiteiten georganiseerd. Midden in het dorp staat de dorpskerk met een kerktoren van omstreeks 1500. In deze kerk bevindt zich een grafsteen van een van de vroegere bewoners van de Cannenburch. Het dorp heeft 12.598 inwoners.

In Vaassen worden veel evenementen georganiseerd zoals de dorpsavonden en Vaasaqua. Er zijn leuke winkels een museum en een aantal goede horecagelegenheden.

Bij Vaassen liggen de zogenaamde Celtic Fields. Dit zijn kleine, min of meer vierkante of rechthoekige akkertjes die op elkaar aansluiten. Deze akkers worden vanaf de Late Bronstijd tot in de Romeinse tijd als landbouwsysteem gebruikt. In de gemeente Epe zijn veel restanten bewaard gebleven. Met name het Celtic Field ten westen van Vaassen is bijzonder. Deze heeft een oppervlakte van maar liefst 76 hectare en bestaat uit enige honderden omwalde akkertjes. Bij de VVV is een route verkrijgbaar langs de grafheuvels en celtic fields.