Burltochten

Burltochten 

Het edelhert is de grootste wildsoort die in Nederland voorkomt.
Op heldere koude avonden en ochtenden is het oer geluid van de herten te horen, het zogenaamde burlen. Vanaf begin september tot half oktober zijn de edelherten op vrijersvoeten. Als de mannetjes de vrouwtjes het hof maken en hun concurrenten hardhandig bevechten, gaat dat met een enorm lawaai gepaard. Burlen heet die oerschreeuw van het edelhert, een geluid dat natuurliefhebbers keer op keer de rillingen bezorgt. Ook breken er soms gevechten uit waarbij men de herten met de geweien tegen elkaar kan horen slaan.

Om naar deze geluiden te luisteren worden er verschillende tochten georganiseerd.
Deze zijn na zonsondergang, de herten zijn dan het best te horen.

De bronstperiode is tussen half september en begin oktober. 

 

 

W

Kinderbelevingspad Woudloper van Het Loo

Belevingspad “Woudloper van Het Loo” start op de Wildhoeve  en gaat door het natuurgebied Kroondomein Het Loo. Neem een kijkje in de achtertuin van onze Koning.

Het belevingspad bestaat onder andere uit een natuurtocht van ongeveer 8 km.  Naast deze Woudlopers tocht  worden er regelmatig routes gerouleerd die tussen de 3 en 5 km zijn. Deze routes hebben allemaal een eigen thema, zoals bijvoorbeeld een dierentocht of een bijentocht. In de Herfst mag een paddenstoelentocht natuurlijk niet ontbreken. Tijdens deze routes kun je veel leren over de natuur en avonturen beleven met het hele gezin. Alle routes beschikken over vragen en opdrachten die natuureducatie stimuleert.

Download gratis de Woudlopers app voor inzage in de actuele routes.

Het Kinderbelevingspad “Woudloper van Het Loo” start bij Camping de Wildhoeve, Hanendorperweg 102 in Emst. Een extra natuurbeleving is het opdrachten doe boekje “Word Woudloper van Het Loo” uit de reeks van “Ontdek de kleine wonderen”. Totaal zijn er 6 boekjes  met diverse thema’s ontwikkelt. Bij de VVV en op  de receptie van Camping de Wildhoeve is dit boekje verkrijgbaar voor € 2,50.

Dit boekje kan tijdens de routes worden meegenomen.  

Voor meer informatie kunt je telefonisch contact opnemen met Camping de Wildhoeve 0578-661324

Blog door Esmeralda van Gezin op reis.

Op zoek naar wilde zwijnen op Kinderbelevingspad Eperholt op de Veluwe

Door Esmeralda · Laatste update op 26/09/2020

In de laatste week van de zomervakantie was blogger Esmeralda met haar gezin een weekje in Emst op De Veluwe. Bij uitstek hét gebied om te wandelen met kinderen, want er valt hier heel veel te zien en ontdekken. Ze gingen op pad op één van de Kinderbelevingspaden Eperholt, in de bossen bij Epe en vonden wilde zwijnen in én onder de bomen!

Eperholt kinderbelevingspad

Kinderbelevingspad Eperholt

Tijdens de zoektocht naar een kindvriendelijk wandeling op de Veluwe ontdekken we op de website van de VVV Epe de Kinderbelevingspaden in Het Eperholt. Het Eperholt is van oorsprong een aangelegd bos. Zo’n honderd jaar geleden werd de heide hier ontgonnen en vol geplant met dennenbomen. De afgelopen jaren zijn er tientallen andere soorten bomen bijgekomen en is het bos steeds dichter begroeid. Hierdoor leven er steeds meer verschillende dieren en is het bos heel geschikt voor een mooie, afwisselende wandeling.

Eperholt kinderbelevingspad

In 2018 heeft de VVV Epe drie verschillende Kinderbelevingspaden van ongeveer 3,5 kilometer aangelegd in Het Eperholt: De Zwijnenroute, De Hertenroute en de Vogelroute. Omdat wij graag wilde zwijnen willen spotten, kiezen wij voor De Zwijnenroute, die begint bij Pannenkoekenrestaurant De Ossenstal, waar we ook gratis kunnen parkeren.

Eperholt kinderbelevingspad

We kopen hier ook het belevingspakket (5 euro, prijs mei 2021) met daarin een route-en opdrachtenboekje, een verrekijker, een loep en een insectenpotje. Stel je hier overigens niet te veel van voor, het ging ons vooral om het boekje met de route en de opdrachten. Het pakketje kun je aanschaffen bij alle startpunten en bij de VVV in Epe.

Eperholt kinderbelevingspad
Mediavine

Tip: Bij Brasserie Floor kun je starten met De Hertenroute. Extra leuk: je kunt hier van woensdag tot en met zondag een picknickmand bestellen voor onderweg en kinderen mogen bij terugkomst marshmallows roosteren bij het restaurant. Wil je De Vogelroute lopen, dan begin je bij Recreatiepark De Jagerstee.

Vol goede moed gaan we op pad, op zoek naar de kleine houten bordjes in de vorm van een zwijn die op de route in de bomen hangen. Dat valt nog niet mee, soms duurt het best lang voor we er weer één spotten en twijfelen we of we verdwaald zijn. Op sommige zwijntjes staat een nummer dat hoort bij een opdracht. De opdrachten variëren van het zoeken van sporen tot het verzamelen van bladeren of het tekenen van een dier. Zo leren we onderweg veel over het bos en de dieren die er leven. Onze kleine Freek Vonk is dolenthousiast en doet zijn uiterste best om alle opdrachten goed te doen.

Eperholt kinderbelevingspad

Onderweg krijgen we de tip dat er een stukje van de route af wilde zwijnen zijn gezien. Dat willen we natuurlijk zien en dus verlaten we de route om ons eerste wild op De Veluwe te spotten. We komen bij een Wildspotplaats en zien een meter of 20 verder een familie wilde zwijntjes rondscharrelen. Later begrijpen we dat de dieren hier iedere dag gevoerd worden en de “VVV-zwijntjes” worden genoemd. Dat maakt het wat minder “echt”, maar het blijft leuk natuurlijk! 

Eperholt kinderbelevingspad

Als we weer verder willen, hebben we moeite de route weer terug te vinden, we zien geen enkel zwijntje meer in de bomen. Dat krijg je ervan als je van de route afwijkt natuurlijk! Wel komen we bordjes tegen met pijlen die naar uitkijktoren De Haelberg wijzen, dus we besluiten die op te zoeken. De toren ligt op een stuwwal van 50 meter hoog en het is nog best een klim omhoog. “Wow mama, we zijn echt heel hoog in de bomen nu!”.

Eperholt kinderbelevingspad

Boven kijk je uit over het heidegebied van Het Eperholt en bij helder weer kun je zelfs Deventer zien liggen. Kom je, zoals wij, aan het eind van de zomer, dan krijg je een prachtig bloeiende heide te zien. Met wat geluk en een goede verrekijker spot je hier reeën, edelherten of wilde zwijnen. Helaas zien wij geen dieren, maar het uitzicht alleen is de moeite waard om toren te beklimmen.

Eperholt kinderbelevingspad

Eenmaal beneden zien we weer een zwijntje in de boom: we zitten weer op het juiste spoor! Na nog een aantal opdrachten (tel de ringen van een omgezaagde boom om zijn leeftijd te bepalen en keer een dikke tak om en schrijf op welke insecten je ontdekt), komen we bij de Wildkijkwand. Ook hier hebben we geen geluk, maar dat snappen we wel: omdat alle drie de Kinderbelevingspaden bij de Wildkijkwand samenkomen, is het hier best druk en lawaaiig.

Eperholt kinderbelevingspad

Het laatste stukje op weg terug leggen we in vlot tempo af, want het begint te regenen en de druppels worden steeds groter. Gelukkig is het snel droog en vinden we een plekje op het ruime terras van De Ossenstal. Ons zoontje duikt direct de speeltuin met klimtoestellen, hut, zand en schommels. Je zit hier heerlijk en het is fijn dat je een oogje in het zeil kunt houden vanaf het terras.

Er is een uitgebreide menukaart, maar het restaurant staat vooral bekend om de heerlijke pannenkoeken. Die bewaren we voor de volgende keer, wel bestellen we een borrelplank vol lekkers. Wat ons betreft een prima afsluiting van een mooie wandeling, met net wat extra’s door de leuke opdrachten, de dieren en de toffe uitkijktoren!

Eperholt kinderbelevingspad

Kinderbelevingspaden Eperholt praktische tips

  • Alle informatie over routes en locaties vind je op de website van de VVV Epe.
  • De Ossenstal is van maart tot en met oktober iedere dag open, daarbuiten zijn ze op maandag gesloten. 
  • De opdrachten in het boekje zijn wat ons betreft, met wat hulp, goed te doen voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Wij deden zo’n 2,5 uur over de wandeling, maar we zijn dan ook heel vaak gestopt voor opdrachten, af en toe van de route afgeweken en zelfs een keer een beetje verdwaald.
  • Wij kwamen op De Zwijnenroute gezinnen met een buggy tegen, maar houd rekening met hoogteverschil en ongelijke paden. 
  • In Het Eperholt mag je ook fietsen en paardrijden, je kunt er geocoachen en er zijn diverse (langere) wandel- en GPS-routes. Het is zelfs mogelijk met een gids op pad te gaan, maar dit moet je wel van tevoren reserveren.  
  • Check jezelf goed op teken! Voor de zekerheid raden we je aan tekenspray te gebruiken. 
  • Benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving? Lees al onze tips voor de Veluwe met kinderen. Nog niet uitgewandeld? Twee andere toffe wandelingen in de omgeving zijn het Tijdkijkerspad en de Bostoren bij landgoed Schovenhorst.

Word woudloper van het Loo

Het begint allemaal bij de receptie van de Wildhoeve. Daar krijgen Job en Luna een geweldig opdrachtenboekje en een uitvouwbaar routekaartje onder de neus geschoven. Het is de start van een ware ontdekroute. Het duo leest de kaart als volleerde speurneuzen en duikt het bos in.
 
Pollers
De sfeervolle wandelroute is uitgezet door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Op diverse plekken zijn zogenaamde pollers geplaatst. In deze uittrekbare informatiezuilen is veel informatie te lezen. Job en Luna speuren als slimme vossen naar de pollers. Met de informatie in die zuilen lossen ze diverse opdrachten uit hun boekje op. In één poller zit een replica van een oude dolk, in enkele andere wordt er uitleg gegeven over het achtergelegen heideveld of over één van de talloze grafheuvels op de route.

Tussendoor wandelt het stel onverdroten verder en zoeken ze enthousiast naar antwoorden voor een nieuwe opdracht uit het boekje. Even verderop lossen ze een stel vragen op over dierenpoep en maken ze gezichtjes van zelf gevonden dennenappels.

Ook herkennen ze de sporen van een vijftal dieren (door de Wildhoeve treffend de ‘Big Five van de Veluwe’ genoemd). Verder tekenen ze boomschors, verzinnen ze hoe een dassenburcht er uit moet zien en fotograferen ze dierensporen.


Stempels verzamelen
Maar naast al deze opdrachten is álles in het bos pal tegenover de camping natuurlijk mooi. Zo speuren ze bijvoorbeeld als ware biologen naar planten, insecten en andere dieren. Na uren van vermaak en vertier in het bos, leveren Job en Luna de opdrachtboekjes weer in bij de receptie van Camping de Wildhoeve. De dame achter de balie controleert al hun antwoorden en zet stempels in het boekje wanneer de antwoorden juist zijn. Als blijkt dat ze allebei de tien stempels hebben gekregen, volgt er een plechtig moment. Naam leeftijd en datum worden op een ondertekend certificaat gezet en na uitreiken van een echt kompas zijn Luna en Job officieel Wildhoeve Woudloper geworden.

De kleine wonderen van de Koninklijke Houtvesterij het Loo rondom Gortel zijn ontdekt; de missie van Job en Luna is geslaagd!

Wat valt er allemaal te ontdekken?
‘Ontdek de kleine wonderen’ is een zeer divers speurprogramma in het bos rondom Camping de Wildhoeve dat kinderen het hele jaar kunnen doen. Bij aankomst op de camping ontvangen kinderen een opdrachtboekje waarmee ze op avontuur gaan. Alle gasten van de camping ontvangen overigens tevens een uitvouwbaar wandelkaartje met op de achterkant allerlei noemenswaardige extra informatie.
Verder kan er (door ouders) een WoudlopersApp gedownload worden. De App heeft twee tochten. Eén dierenspeurtocht over de camping, met vragen over dieren. Daardoor kom je veel te weten over de dieren die in het bos leven. De andere route is een tocht van 2 uur met onderweg vragen en natuur weetjes over het bos.

In het opdrachtenboekje staan verschillende opdrachten. Soms zijn het vragen, soms een activiteit waaraan je kan meedoen met je familie. Veel kinderen zijn er de hele vakantie mee bezig en komen iedere dag nieuwe een stempel halen.

Als er een plaatje van een pootafdruk bij de vraag of activiteit staat, kun je daarmee een stempel verdienen. Wanneer je tien stempels hebt verzameld, dan ontvang je een heus certificaat en een kompas. Op dat moment ben je een echte  “Woudloper van het Loo” geworden.

Tekst geschreven door Dennis Dekker

Blogs over de klompenpaden in Emst en Oene

Willem Wandelt schreef een aantal leuke blogs over het Loobrinkerpad, het Schaverensepad en het Klompenmakerspad. Klompenpaden zijn mooie wandelroutes over boerenland in de provincies Gelderland en Utrecht. Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan en gaan!

Blog Loobrinkerpad

Blog Schaverensepad

Blog Klompenmakerspad

Blog kids er op uit over het vlonderpad op landgoed Tongeren.

SUZANNE10 MEI 2020

Tijdens het wandelen in Epe op landgoed Tongeren kom je een tof vlonderpad tegen. Maar dat niet alleen. Het bos zit daar vol wildsporen dus wie weet spot jij ook nog wild. Suzanne schreef een blog over deze leuke afwisselende wandelroute op de Veluwe.

Wandelen in Epe met een vlonderpad op Landgoed Tongeren

Ik zoek graag wandelingen uit met een extra element. Zo vind ik landgoed Tongeren in Epe. Een uitgestrekt bosgebied op de Veluwe met een lang houten vlonderpad op de wandelroute. Mijn kinderen reageren direct enthousiast als ik voorstel om te gaan wandelen in Epe op Landgoed Tongeren. 

Gemarkeerde wandelroutes

Landgoed Tongeren is in particulier bezit en beslaat maar liefst 505 hectare, waarvan 365 hectare bos. Het gebied ligt aan de rand van de Veluwe en is ontzettend gevarieerd met heuveltjes, bos, veen, heide, weilanden en verspreide woonbebouwing.

Het landgoed heeft drie gemarkeerde wandelroutes:

  • Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur)
  • Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)
  • Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)

Wij kiezen voor de groene route van 5,8 kilometer. Wil je een langere afstand, dan zijn de drie routes gemakkelijk te combineren tot ongeveer 8-9 kilometer. De routes zijn ontzettend goed gemarkeerd en uitstekend onderhouden. 

Startpunt voor het wandelen in Epe 

De start van de wandelroutes is bij de parkeerplaats aan het Van Manenspad of bij de parkeerplaats aan de Veenweg in Epe. Wij hebben geparkeerd aan het van Maanenspad en kiezen voor de gemarkeerde wandeling Tongerense Bergroute omdat dit een zeer afwisselende route is.

Wild spotten in het Veluwse bos

Het eerste stuk leidt ons door het Veluwse bos. Overal om ons heen zien we sporen van wild. Omgewroete aarde van de wilde zwijnen en reeënpaden die naar de dichte bosschages lopen. Hier houden we van, omdat je altijd vol spanning bent of het gaat lukken om wild te spotten. Ook het heuvelachtige gebied met kronkelpaden is een element dat mijn kinderen leuk vinden. Het is altijd spannend wat er na het heuveltje of de bocht te zien is.

Afwisseling van bos, heide- en veengebied

Na ongeveer twee kilometer passeren we een uitzichtpunt met een bankje. Vanaf hier heb je een mooie blik op de Tongerense Heide. Wat zal het hier mooi zijn als de heide in bloei staat. We pauzeren even en lopen daarna snel verder. De jongens zijn nieuwsgierig naar het vlonderpad.

Het vlonderpad van landgoed Tongeren

De route verveelt niet. Dus al snel zijn we aangekomen bij het vlonderpad van Landgoed Tongeren. Waar we onderweg amper mensen tegen komen is het hier wat drukker. Logisch, want dit is natuurlijk wel het hoogtepunt van de wandeling.

Hoewel je elkaar op de vlonders gemakkelijk kan passeren, wordt er voor en na de oversteek geduldig door de wandelaars op elkaar gewacht. Zo kan iedereen toch zijn eigen fotomoment rustig vastleggen.

Na de houten vlonders passeren we de Tongerense Beek. Hoewel de weg breed genoeg is, kiest mijn jongste voor een route met een plank over de beek. Dat is toch veel leuker?!

We naderen het dorpje Tongeren

Na de vlonders wandelen we via een laan naar een cluster van enkele gebouwen toe. De omgeving is hier heel anders. Dit stukje van het landgoed ligt tegen de bebouwing van Tongeren aan met een aantal vakantieparken, hotels en een camping. We vervolgen de route en gaan uiteindelijk aan de overkant van de Molenweg verder met de route.

Aan de overkant van de Molenweg wisselt het landschap en komen we in een afwisselend gebied van weilanden, akkers en bos. We komen door een stiltegebied en genieten van de rust en de vogels. Het is hier heel anders, maar bijna net zo mooi.

Uiteindelijk keren we weer terug het bos in, richting het parkeerterrein van de auto. We hebben een prachtige gevarieerde wandeling gehad en van alle landschapstypen in dit deel van ons land kunnen genieten.

Ligging vlonderpad Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren in Epe ligt op de Veluwe. Hier kun je wild spotten en genieten van de natuur. Bovendien vind je hier een houten vlonderpad. Het startpunt van de wandelroutes is aan de Molenweg 80 bij "Anna's Hoeve", hier kun je ook de auto parkeren.

Meer lezen

Zoek je meer leuke en spannende wandelingen over vlonderpaden en/of vlonderbruggen? Lees dan deze blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Blog One Hand in my pocket, weekend in Epe

Laatst bracht Bonnie een weekendje op de Veluwe door en genoot ze van al de pracht die deze plek in ons kikkerlandje te bieden heeft. Voor wie dol is op prachtige natuur, actief bezig zijn én lekker eten: de Veluwe is echt the place to be. Het is dé plek in Nederland voor een heerlijke ontsnapping aan de dagelijkse rompslomp. In dit artikel deelt ze 10 Veluwe tips, voor een lekker weekendje weg.

Voor een vakantie(tje) in de ongerepte natuur hoef je echt niet direct aan het buitenland te denken. De Veluwe ligt heel centraal en is voor iedere Nederlander heel goed bereikbaar.

Veluwe weetjes

Wist je dat de Veluwe al ruim 150.000 jaar bestaat? Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen, die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De totale oppervlakte van het natuurgebied is maar liefst 912 vierkante kilometer. Dit maakt het natuurgebied tot één van de grootste natuurgebieden van Noordwest-Europa. In totaal wonen op de gehele Veluwe maar circa 14.000 inwoners, wat in vergelijking met het aantal vierkante kilometers best weinig is.

10 tips voor een heerlijk weekendje op de Veluwe

Samen met Ilja ben ik een weekendje op de Veluwe. We komen vrijdagmiddag aan en keren zondagmiddag weer helemaal opgeladen huiswaarts. Aan de hand van onze planning zet ik de Veluwe tips op rij:

Dag 1: vrijdag

Veluwe tip 1 – Hotel Dennenheuvel in Epe

Als “thuisbasis” hebben we gekozen voor een heerlijk hotel aan de rand van Epe. Hotel Dennenheuvel is een gezellig hotel met een uitstekend restaurant in Epe, waar je à la carte kunt genieten van met zorg bereide streekproducten. Ook het ontbijt is erg uitgebreid en lekker. De ligging is perfect, met in de directe omgeving veel wandel- en fietsroutes.

Hotel de Dennenheuvel

Veluwe tip 2 – Brasserie Lounge Floor

Vrijdagavond strijken we neer bij het kampvuur bij Brasserie Lounge Floor. Dit ligt op 20 minuten wandelen of 2 minuten rijden van ons hotel. Floor organiseert het hele jaar door verschillende thema-avonden.

Weekendje op de Veluwe

Wij doen mee aan een Afrikaanse avond in de buitenlucht, waarbij het eten wordt bereid op een speciale Afrikaanse BBQ. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van streekproducten en een biersommelier zoekt heerlijke bijpassende biertjes bij elk gerecht uit. Aanrader om deze plek bij een weekendje op de Veluwe te bezoeken.

Restaurant Floor

Dag 2: zaterdag

Veluwe tip 3 – het bos in bij de Ossenstal (en een pannenkoek toe)

Op zaterdagochtend hebben wij een yoga-sessie in de bossen gepland staan. Alleen… het komt met bakken uit de lucht. De yoga-workout wordt verplaatst naar de studio van de yoga-school, in hartje Epe. Niet alleen is het heerlijk relaxt wakker worden op deze manier. Na de yoga-sessie duiken wij nog een aantal fijne winkeltjes in Epe in, om ook onze shopbehoefte te verzadigen.

yoga in het bos

Als we naar buiten stappen is het droog. We besluiten de plek in het bos waar we oorspronkelijk les zouden hebben alsnog te bezoeken en komen uit bij De Ossenstal. Restaurant De Ossenstal is gebouwd volgens een groen concept en is op meerdere manieren afgestemd op de natuurlijkheid en bijzonderheid van de Veluwe.

De Ossenstal Veluwe

Het ligt middenin de prachtige, Veluwse bossen en is – mede door de natuurlijke speelplek – een ideale plek voor het hele gezin. Op de kaart staan verschillende soorten pannenkoeken maar ook andere a la carte gerechten. Ilja en ik maken hier een wandeling en kunnen het niet laten om toch ook nog even wat vers bijgebrachte yoga-skills uit te voeren…

yoga in het bos
yoga in het bos

Veluwe tip 4 – Kasteel Cannenburgh in Vaassen

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht en in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst. Wij verkennen het kasteel met een gids en komen via allerlei achteraf gelegen trappen bij ontzettend mooie en bijzondere plekken in het kasteel. Het is prachtig onderhouden en de collectie is grotendeels origineel.

Kasteel Cannenburch

Veluwe tip 5 – Op pad met de boswachter

Wil jij een imposant edelhert of ander wild van dichtbij zien? Dan kun je het beste op pad gaan met een boswachter. Ilja en ik gaan op zaterdagavond in het donker met boswachter Gerrit Rekers, op zoek naar burlende herten. Het is ontzettend spannend, het gebied hier is nog niet het slachtoffer van lichtvervuiling. In het pikkedonker lopen we met een groepje achter de boswachter aan. Af en toe worden we haltgehouden en horen we inderdaad burlende herten. Toch zou ik deze wandeling liever op een hele vroege ochtend maken, zodat er ook foto’s/video’s gemaakt kunnen worden.

Dag 3: zondag

Veluwe tip 6 – Nationale Park Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. In het Park leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter. Fiets-, wandel- en GPS-tochten worden aangeboden in het Bezoekerscentrum.

HappyRainyDays

Veluwe tip 7 – stap op een gratis witte fiets

Fietsen op de Veluwe kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen op vakantie. Maar je kunt ook op tal van plekken terecht voor fietsverhuur. In het Nationale Park Hoge Veluwe kun je zelfs gratis fietsen gebruiken om het park te verkennen. Het zijn de welbekende witte fietsen (waarvan er maar liefst 17oo beschikbaar zijn!) die op verschillende plekken in het park gestald staan en die je vrijelijk kunt gebruiken. Elke fiets is voorzien van een kinderzitje, zodat dit ook een hele leuke activiteit is om met kleine kinderen te doen. Voor de grotere kinderen staan er ook kinderfietsen.

Ondanks het typische Nederlandse natte weer genieten wij enorm van ons fietstochtje. Ik heb voor deze activiteit mijn HappyRainyDays regenjas van huis meegenomen, die door het speciale tussenstuk bij de benen, ideaal is om te fietsen. Toegegeven, hij is net wat minder geschikt om in de plassen te springen ? Natte broekspijpen alom!

Veluwe tip 8 – Kröller-Müller

In het Kröller-Müller Museum komt al het mooie samen. Je vindt hier een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur en je kunt hier met gemak een paar uur doorbrengen. Wist je dat het museum over de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld beschikt, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen?! Dit vind ik de mooiste kunstwerken binnenin het museum:

Kroller Muller museum

Ik ben al een aantal keer eerder in het Kröller-Müller Museum geweest, en ben altijd gek op de kunstwerken in de tuin. Maar helaas gooit de regen hier vandaag roet in het eten.

weekendje Veluwe: Kroller Muller

Weekendje op de Veluwe tip 9 – lunchen bij het gloednieuwe Park Paviljoen

Het bezoekerscentrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is gevestigd in een heel mooi, nieuw gebouwd, duurzaam pand. Op het dak van het Park Paviljoen staat een flink aantal zonnepanelen. Verder is de positie van het gebouw zo dat er ’s zomers, op het heetst van de dag, niet of nauwelijks direct zonlicht het gebouw kan binnendringen, terwijl de zon ‘s winters juist alle ruimte krijgt om naar binnen te schijnen en zo het gebouw te verwarmen. Het interieur is prachtig licht ingericht, rechts vind je de shop en links het Park Paviljoen, waar je heerlijk kunt eten & drinken.

Hoge Veluwe paviljoen

Wij genieten van een uitgebreide lunch en maken ons dan op voor onze laatste activiteit:

Veluwe tip 10 – Museonder

Ooit wel eens letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond genomen? Dat kan in het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, gevestigd tegenover het Park Paviljoen. Het Museonder geeft een heel goed beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je mee, steeds dieper en dieper de bodem in, tot uiteindelijk in het middelpunt van de aarde. Wij vinden Museonder ontzettend mooi ingericht met hele duidelijke en tot de verbeelding sprekende items, die leuk zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Neem alleen al deze trapleuning, gemaakt van een meterslange dennenboom.

Museonder Veluwe

Beleef de Veluwe

Natuurlijk kun je op tal van verschillende manieren de Veluwe gaan beleven. Het is een megagroot gebied en er is zoveel te zien en te doen. Kijk voor meer Veluwe inspiratie vooral ook even op de website van VisitVeluwe. De volgende keer als ik ga zou ik bijvoorbeeld graag naar de bijna 90 m hoge Posbank willen. Vanaf dit uitkijkpunt heb je toch zo een mooi uitzicht over een stukje uniek Nederland.

Veluwetips: de Posbank

Ook Radio Kootwijk staat op mijn Veluwe to-do list. Het is één van de meest markante gebouwen van Nederland, echt midden op de Veluwe.

Veluwetips: Radio Kootwijk

Belevingspad: Woudloper van het Loo

Het begint allemaal bij de receptie van de Wildhoeve. Daar krijgen Job en Luna een geweldig opdrachtenboekje en een uitvouwbaar routekaartje onder de neus geschoven. Het is de start van een ware ontdekroute. Het duo leest de kaart als volleerde speurneuzen en duikt het bos in. Daar blijkt dat de route zo’n 5 kilometer duurt.


 
Pollers
De sfeervolle wandelroute is uitgezet door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Op diverse plekken zijn zogenaamde pollers geplaatst. In deze uittrekbare informatiezuilen is veel informatie te lezen. Job en Luna speuren als slimme vossen naar de pollers. Met de informatie in die zuilen lossen ze diverse opdrachten uit hun boekje op. In één poller zit een replica van een oude dolk, in enkele andere wordt er uitleg gegeven over het achtergelegen heideveld of over één van de talloze grafheuvels op de route.


Tussendoor wandelt het stel onverdroten verder en zoeken ze enthousiast naar antwoorden voor een nieuwe opdracht uit het boekje. Even verderop lossen ze een stel vragen op over dierenpoep en maken ze gezichtjes van zelf gevonden dennenappels. Ook herkennen ze de sporen van een vijftal dieren (door de Wildhoeve treffend de ‘Big Five van de Veluwe’ genoemd). Verder tekenen ze boomschors, verzinnen ze hoe een dassenburcht er uit moet zien en fotograferen ze dierensporen met mijn mobiele telefoon.

Stempels verzamelen
Maar naast al deze opdrachten is álles in het bos pal tegenover de camping natuurlijk mooi. Zo speuren ze bijvoorbeeld als ware biologen naar planten, insecten en andere dieren. Na uren van vermaak en vertier in het bos, leveren Job en Luna de opdrachtboekjes weer in bij de receptie van Camping de Wildhoeve. De dame achter de balie controleert al hun antwoorden en zet stempels in het boekje wanneer de antwoorden juist zijn. Als blijkt dat ze allebei de tien stempels hebben gekregen, volgt er een plechtig moment. Naam leeftijd en datum worden op een ondertekend certificaat gezet en na uitreiken van een echt kompas zijn Luna en Job officieel Wildhoeve Woudloper geworden.


De kleine wonderen van de Koninklijke Houtvesterij het Loo rondom Gortel zijn ontdekt; de missie van Job en Luna is geslaagd.


100% wildgarantie in de praktijk

Blog geschreven door Jan Stenvert, inwoner van Epe

Die 100% wildgarantie die in Epe wordt gegeven, is dat niet een beetje overdreven? Nee hoor, absoluut niet. Sterker nog, ik zie als inwoner van Epe elke dag wild als ik met mijn honden wandel. Soms zelfs drie maal daags. Wilde zwijnen, herten, reeën, een vosje, zelfs een boommarter. Ik besloot eens een weekje een cameraatje mee te nemen en te noteren wat ik onderweg zie. Het resultaat.

Zondag: ’s Avonds twee keer een kleine rotte (groep) wilde zwijnen en drie maal een solitair levend mannetje, een ‘keiler’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maandag: ’s Middags banen op tien meter van ons een stuk of tien edelherten met twee of drie jonkies met veel gekraak van afbrekende takken zich een weg door het struikgewas. Een kwartiertje later zien we twee keer dichtbij een jong hertje. ’s Avonds is het een gekkenhuis in het bos. We spotten achtereenvolgens twee volwassen zwijnen met drie biggen, een vrouwtjeshert (hinde), een groep van vijf herten met een kleintje, een groep van zes grote zwijnen en vier maal een alleenstaand wild zwijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinsdag: ’s Morgens twee maal een ree. ’s Avonds zijn we veel te vroeg voor wild.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woendag: ’s Morgens steken achter ons een hert en haar jong een fietspad over. ’s Middags ontmoeten we een hert en ’s avonds twee herten, een ree en twee wilde zwijnen.

Donderdag: ’s Middags twee wilde zwijnen en een big, ’s avonds twee maal een wild zwijn, drie edelherten en een grote groep van meer dan vijftien wilde zwijnen met jonge biggen waarvan een aantal in het vroege voorjaar en een aantal enkele weken geleden is geboren.

Donderdag: Twee rottes wilde zwijnen en een grote keiler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijdag: ’s Avonds een grote rotte met een stel biggen, een hinde en in twee keer in totaal vijf wilde zwijnen.

Zaterdag: ‘s Avonds een enorme rotte wilde zwijnen met meer dan 20 biggen, twee herten en een heel grote keiler.

Het ‘recept’ om ook zulke opwindende ontmoetingen te hebben? Stil zijn en goed luisteren en om je heen kijken. Je hoeft er net als ik niet de wandel- en fietspaden te verlaten en niet voor de auto uit. ’s Avonds is de beste tijd vanaf zo’n anderhalf uur voor zonsondergang tot het donker is. Veel wild wroet of graast op vaste plekken en loopt vaste routes op vaste tijden, waardoor je de viervoeters soms dagen achtereen kunt spotten.

Bij de VVV in Epe kun je de wildwijzer ophalen met tips om wild te spotten en de wildkijk plekken. Liever met een gids op pad? Dat kan op donderdag- en vrijdagavond. Vooraf reserveren bij VVV Epe, tel. 0578-745019.

Deze blog werd geschreven door Jan Stenvert.