Hertenragout maken met rode wijn

Porties: ± 4 personen. 
Voorbereidingstijd: 10 minuten (plus 12 uur marineren). 
Kooktijd: 2,5 – 3 uur. 

Ingrediënten: 

– 800 gram hertenfilet, in blokjes van ongeveer 3 a 4 cm 
– 1 ui, fijngesnipperd 
– 1 pastinaak, in kleine stukken gesneden 
– 1 wortel, in kleine stukken gesneden 
– 2 stengels selderij zonder blad, in dunne reepjes 
– 1 teentje knoflook 
– 1 laurierblaadje 
– 10 zwarte peperkorrels 
– 6 gedroogde jeneverbessen 
– 2 takjes verse tijm 
– 1 liter rode wijn 
– 3 el olijf olie 
– 1 el tomatenpuree 
– 1 el maïzena 
– 1 tl pimentpoeder 
– klontje boter 
– peper 
– snufje nootmuskaat, vers geraspt of uit een potje 

Bereidingswijze: 

1. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Doe de rode wijn, ui, pastinaak, tijm, wortel, selderij, knoflook, het laurierblaadje, de peperkorrels, jeneverbessen en het pimentpoeder samen in een diepe kom. Roer goed door en voeg dan de hertenfilet blokjes toe. 

2. Dek de kom af en zet het geheel gedurende 12 uur in de koelkast. 

3. Wanneer de 12 uur voorbij zijn en het vlees goed is gemarineerd is het tijd om het vlees, de groenten en de marinade van elkaar te scheiden. Giet het geheel door een zeef en vang de marinade op in een aparte kom. Deze wordt later nog gebruikt. 
Haal dan het vlees tussen de groenten uit en dep het goed droog met een vel keukenpapier. 

4. Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem op medium vuur. Bak het vlees hierin kort aan totdat het licht gebruind is. Bak het niet te lang want dan wordt het taai, het hoeft nog niet gaar te zijn dus hier en daar nog een beetje rauw is niet erg. 

5. Schep het vlees uit de pan en laat dit uitlekken. Bak in dezelfde pan (en in het braadvocht van het vlees dus) de groenten die in de marinade zaten ongeveer 4-5 minuten aan. Of net zo lang totdat ze zacht beginnen te worden en de ui licht goudbruin kleurt. 
Voeg dan de tomatenpuree toe, samen met de maïzena en roer goed door. Kook dit totdat het kookvocht van de groenten verdwenen is. 

6. Doe het vlees terug in de pan, samen met een scheut marinade. Roer goed door en giet dan de overgebleven marinade erbij. Zet het vuur laag en breng het geheel langzaam aan de kook. Laat de ragout nu ongeveer 2 uur rustig pruttelen. Roer geregeld even door en schep eventueel schuim van de oppervlakte. 

7. Wanneer het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt mag het vuur uit. Zeef de ragout zodat het vlees, de groenten en de saus weer alledrie van elkaar gescheiden worden. Haal de peperkorrels, jeneverbessen en het laurierblaadje er uit. Let goed op of alles eruit is, want tijdens het eten er op bijten is niet fijn. 

8. Giet de saus samen met de groenten terug in de braadpan en stamp dit grof met een stamppot stamper of gebruik een staafmixer voor een fijnere ragout. Breng aan de kook en laat het een aantal minuten goed doorkoken zodat de saus kan indikken. 

9. Zet het vuur laag en schep het vlees terug bij de saus. Laat de ragout zachtjes pruttelen tot het vlees door en door heet is. 
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer net voor het serveren een klontje boter door de ragout voor een extra smeuïge smaak. 

Serveer bijvoorbeeld met Hassleback potatoes en gestoofde rode kool of pasta voor een Italiaanse twist.