Haas Recept: Hazenpeper

De Hazenpeper, een absolute wild klassieker. Dit haas recept vergt enige voorbereiding. De totale bereidingstijd is namelijk twee dagen!

Benodigdheden: 

  • 1 Stoofpot, 3 pannen en 1 steelpan. 
  • Bakboter, 80 gram bloem en een versneden haas. 
  • Rode wijn (bourgogne), rietsuiker en bouillon. 
  • Cassis siroop, zilveruitjes en stoofpeertjes. Paddenstoelen, bessen compote en spekjes. 
  • Zout, peper en een reep chocolade (puur). 
  • Bloed van de haas, 1 pruim, verse vijgen en lente ui. 
  • Dadels en aardappelen 

Haas bereiden

Dag 1. 

Doe de boter in de stoofpot, warm de boter op en bak de haas aan twee kanten tot er een klein korstje op zit. Dit maakt het vlees stevig wat zeer lekker is voor de stoverij. De korst geeft ook extra smaak aan de saus. 

Voeg bloem toe aan het vlees tot u al de stukken vlees een laagje bloem hebt gegeven. Sla het vlees om en voeg de fles rode wijn toe. Voeg de bouillon toe aan het geheel tot al het vlees onder het oppervlak van de wijn en bouillon ligt. 

Roer het geheel om en breng het zacht aan de kook voor 1,5 tot 2 uur met deksel op de stoofpot. Bewaar het geheel tot de volgende dag voordat u verder gaat met het bereiden van de hazenpeper. 

Snij de boven en onderkant van de stoofpeertjes eraf en boor met een appelboor de klokhuizen eruit. Schil vervolgens de stoofpeertjes. Stoof de peertjes 20 tot 30 minuten in de cassis siroop met wat suiker in een pan. 

Dag 2. 

Voeg wat boter toe aan de steelpan en vervolgens de paddenstoelen. Besprenkel deze met wat peper en zout. Bak de paddenstoelen mooi bruin. 

Verwarm het hertenvlees in de wijn en bouillon in de stoofpot. Stoof intussen in een ander pan de aardappelen. 

Verwijder het vlies van de zilveruitjes en voeg de uitjes toe aan de paddenstoelen. Voeg daarna ook de spekjes toe aan het geheel. 

Voeg een halve reep chocolade toe aan het hazenvlees, voeg ook drie eetlepels bessen compote toe. Roer alles door en voeg een kopje hazenbloed toe zodat de bouillon en wijn wat meer tot een saus gebonden worden. Voeg nu naar smaak wat peper en zout toe. Roer alles nog eens goed door elkaar. 

Meng de uitjes met paddenstoelen en het spek met het hazenvlees in de stoofpot. Roer het geheel nogmaals om en haal de stoofpot van het vuur. Laat deze met deksel bedekt even intrekken. 

Pak een pan en voeg boter toe. Snij de vijgen en pruim in plakken en bak deze in de boter. Voeg hier de dadels aan toe zonder pit. Laat het even opwarmen en besprenkel het geheel met wat bruine rietsuiker. Doe de gestoofde aardappelen in een pan, voeg er lente ui aan toe en warm dit op. 

Het opdienen. 

Leg het vlees op een bord. Leg hierover de paddenstoelen en spek en vervolgens de saus uit de stoofpot. Dien op een ander boord de vijgen, dadels, aardappelen en lente ui op. Besprenkel deze met wat rietsuikersiroop uit de pan. Serveer met een glas rode wijn, eet smakelijk.