Epe, Emst, Oene en Vaassen

De Gemeente Epe bestaat uit de vier dorpen Epe, Emst, Oene en Vaassen. Ieder dorp heeft zijn eigen charme,  en ze zijn een bezoek zeker waard.

Mooier dan in Epe kun je, zeker in ons land, nauwelijks wonen, laat staan vakantie vieren. Bos en hei aan de ene en agrarisch gebied en uiterwaarden aan de andere kant en in het midden een gezellig dorp met een groot winkelaanbod en een zeer actieve ondernemersvereniging die veel leuke activiteiten organiseert.

Wild en schapen

In het westen en noorden kun je urenlang door bossen en over heidevelden wandelen en fietsen zonder dat je iemand tegenkomt. Toch ben je blijkens de pootafdrukken op zandwegen en wroet sporen in de bermen nooit alleen. Kijk vooral goed om je heen, want de kans is groot dat je tussen de bomen en struiken wilde zwijnen, reeën of edelherten spot. En misschien als je geluk hebt zie je een vos. Geniet van de stilte, die alleen doorbroken wordt door gefluit van vogels, het ‘ieuw ieuw’ van buizerds die hoog boven je cirkelen, het kraken van takken door wild dat zich een weg door het struikgewas baant of het klingelen van de bel om de nek van een schaap. Op en rond het 225 hectare grote heidegebied de Renderklippen graast immers een kudde van 140 Veluwse Heideschapen, die er dagelijks met de herder en zijn honden op uit trekt. De schaapskuddes zijn officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur sinds de herder eind 2016 op de lijst immaterieel cultureel erfgoed is geplaatst.

Ook aan de oostkant van Epe zijn veel dieren te zien. Daar lopen ze in weilanden, want het is het agrarisch gebied van de Veluwse enclave, dat grenst aan de vogelrijke uiterwaarden van de meanderende IJssel. Hier kun je eindeloos fietsen langs weteringen en wandelen over klompenpaden die deels over boerenerven lopen. Neem maar wat muntgeld mee, want bij verschillende boerderijen en andere woningen staan tafeltjes aan de weg waarop lekkernijen uit de eigen moestuin liggen die in ruil voor een klein bedrag mogen worden meegenomen

Water en landgoederen

Epe ligt in het overgangsgebied tussen de hogere delen van de Veluwe en de IJssel, waardoor heel wat beken en sprengen met glashelder water van west naar oost het gebied doorkruisen. Het is een waterrijke omgeving, want ook het Apeldoorns Kanaal (waar een prachtig fietspad langs loopt), de recreatieplas Kievitsveld – met net als het even ten noorden van Epe gelegen recreatiegebied Heerderstrand heerlijk zwemwater– en de natte gebieden van het wonderschone Wisselse Veen zijn er te vinden.

Er liggen in de gemeente Epe verschillende grote particuliere, publiekelijk toegankelijke, landgoederen met bossen, heide en vennen, maar ook een 12 bij 16 kilometer groot koninklijk landgoed, Kroondomein Het Loo. Ook hier kun je eindeloos wandelen en fietsen en, al dan niet (be)geleid door een natuurgids, veel wild zien.

Geen wonder dat een bekende televisiepresentator die aan de Loosdrechtse Plassen woont en voor een klus in Epe moest zijn, verzuchtte dat hij niet wist dat Nederland zó mooi is! Epe wordt jaarlijks door vele honderdduizenden mensen bezocht en dorpelingen die elders zijn gaan wonen komen altijd graag weer terug in Epe.

Wonen en vakantie in Epe

In alle jaargetijden is het een feest om in Epe te zijn. In het voorjaar en de zomer kleuren de bossen frisgroen en de weilanden geel van de boter- en paardenbloemen en koolzaad, in augustus zijn de vele bloeiende heidevelden paars, in het najaar vormen de herfstbossen een bont kleurenpalet en kun je een hele maaltijd van onder meer tamme kastanjes, beukennootjes en paddenstoelen bij elkaar zoeken en als er in de winter sneeuw ligt, is het nergens in ons land zo mooi als in onze heuvelige omgeving.

Wonen en vakantie vieren in Epe is niet alleen dankzij de ongekend rijke en gevarieerde natuur een genot. Zo rustig als het in de bossen en het agrarisch gebied is, zo levendig is het in het dorp. In de zomermaanden bruist het centrum door de vele activiteiten die vooral voor toeristen georganiseerd worden. De actieve ondernemersvereniging en andere organisaties denken niet alleen aan onze gasten, maar zeker ook aan de eigen bevolking. Het hele jaar door worden tal van evenementen georganiseerd, variërend van een grote modeshow in de openlucht tot een sfeervolle proeverij met als thema ‘Smakelijk Epe’, van de grootste Paardenvierdaagse van Nederland tot ‘Epe on Ice’ op een overdekte ijsbaan, van een schaapscheerdersfeest tot drie dagen durende optredens van tientallen koren en muziekgezelschappen in kerstsfeer. Het is niet voor niets dat Epe in het begin van de twintigste eeuw één van de eerste dorpen met een eigen VVV was.