Fazant met warme appelsaus

Voorbereidingstijd: geen.
Bereidingstijd: ± 1 uur, 50 minuten
Porties: 4-6 personen

Ingrediënten:

 • 2 fazanten
 • 1 flinke eetlepel boter + klontje boter extra
 • 1 el olijfolie
 • 3 medium uien (of 2 grote)
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 laurierblaadje
 • 800 ml cider (of appelsap)
 • flinke el bloem
 • zout en peper
 • (optioneel) 3 el Calvados of cognac naar keuze

Bereidingswijze:

 1. Smelt het klontje boter samen met de olie in een koekenpan op medium tot hoog vuur. Bak hierin de fazanten totdat ze rondom een mooie goudbruine kleur hebben gekregen. Snij ondertussen de uien in fijne ringen.
 2. Neem de fazanten uit de koekenpan, besprenkel ze met zout en peper en plaats ze over in een braadpan. Let erop dat de borstzijde naar boven ligt. Bak in het achtergebleven vet in de koekenpan de uienringen licht bruin en glazig. Voeg ze hierna toe aan de fazanten in de braadpan. Voeg ook de takjes tijm en het laurierblad toe.
 3. Giet de cider (of appelsap) en de Calvados bij elkaar in een sauspan, roer goed door en breng dit aan de kook. Laat een paar minuutjes koken zodat de alcohol is verdampt en schenk de saus daarna over het gevogelte.
  Breng langzaam aan de kook op laag vuur en doe dan de deksel op de pan. Laat het geheel nu ongeveer 1 uur zachtjes pruttelen tot de fazant gaar is en bijna van het bot begint te vallen. Kijk tussendoor af en toe of er nog genoeg saus in de pan zit, zo niet voeg dan een klein scheutje water toe.
 4. Schep de fazanten samen met de uien uit de pan en leg deze even apart op een bord of schaal. Dek goed af met een stuk aluminiumfolie of zet ze in een voorverwarmde oven op 50-60°C. Zo blijft het warm en hoeven de fazanten straks niet nogmaals opgewarmd te worden.
  Haal nu de takjes tijm en het laurierblad uit de saus. Deze mogen weggegooid worden.
  Breng nu de saus op hoog vuur terug aan de kook en laat 5 minuten goed doorkoken. Zet het vuur laag, roer goed door met een garde en doe dan de lepel boter en de bloem al roerende bij de saus. Blijf net zo lang roeren totdat de bloem en de boter volledig zijn opgenomen en er een gladde, klontvrije, mengsel is ontstaan. Laat de saus nu even koken zodat de bloem de kans krijgt om gaar te worden en zodat de saus iets kan indikken.
  Is de saus nog te dun? Doe er dan nog een beetje bloem en boter bij op dezelfde manier.
 5. Plaats de warme fazanten in een schaal, leg de uienringen er rondom heen en schenk de saus er overheen. Serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree, appel-cranberrycompote en geglaceerde wortels.