image descriprion

31 Januari - 02 Maart

Overzichts-tentoonstelling bij Galerie de Aventurijn

Glaskunst is, mede door Galerie De Aventurijn, al jaren een vertrouwde kunstvorm geworden waar velen zich graag in verdiept hebben. Voor diegenen die nog meer willen weten over het proces van ‘glas-maken’ heeft De Aventurijn nu een unieke tentoonstelling met meer dan 16 glaskunstenaars. Allen hebben hun eigen handschrift ontwikkeld en laten de diverse technieken zien naar hun eigen kunstzinnig inzicht.

  

Ter opfrissing de basis-technieken van glas-bewerken: Glas is een amorfe (niet-kristallijne) vaste stof. De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals het voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. Speciaal samengesteld glas wordt op diverse wijze toegepast in de Glaskunst.

Blazers laten een bol van glas (zand/soda/kalk)  verwarmen aan het einde van een riet (holle metalen buis), en blazen in dit riet om het glas te laten uitzetten en aldus een bolvormig element uit glas te verkrijgen. Naderhand rekt men deze bolvorm uit (tot een cilindervorm), en snijdt men die cilinder overlangs. Glas fusing is een zeer oude techniek, meer dan 4000 jaar geleden hield men zich reeds bezig met het versmelten van glas. De uitvinding van het glasblazen maakte aan het gebruik van de techniek een relatief snel einde. Met uitzondering van het pȃte-de-verre zoals dat vooral rond 1900 werd geproduceerd, kan men zeggen dat er 2000 jaar lang veel is gefused. Bij fusing worden verschillende stukken, meestal van verschillende kleur, samengesmolten in een proces dat in een oven plaatsvindt. Men gebruikt hierbij platen van gekleurd glas waaruit hij zijn patronen snijdt, samen past en uiteindelijk versmelt. Een ovengang om het glas samen te smelten duurt in totaal zo’n 24 – 48 uur. De geblazen en gegoten glasobjecten worden afgewerkt door middel van koude technieken als slijpen, polijsten, boren en zagen. Door de jaren heen is hierin een groot en bijzonder vakmanschap opgebouwd. Door dit gespecialiseerde slijpwerk krijgen de stukken de "finishing touch".

Het schilderen van glas wordt ook op vele manieren gedaan, tussen twee glasplaten in of er bovenop. Een van de ‘jongste’ glaskunstenaars die hier op zeer hedendaagse wijze mee opereert is Patrycja Dubiel uit Polen. Op de foto staat haar ‘Cyclist’: gefused en beschilderd glas, een zeer fraai en modern glaskunstwerk. 

Wie worden ook in deze tentoonstelling bij Galerie De Aventurijn specifiek op het podium gehaald: John Burton, Steve Frey, Sonja Klingler waren vroeger in de UK een team dat samen werkten aan het blazen en slijpen van de kunstobjecten. Uit Polen is behalve Patrycja ook aanwezig Witold Sliwinski met glas en metaal-combinaties en Grzegorz Staniszewski, hij smelt graag zijn glas in een oven waar zand als basis dient. Angela Pavlova uit Bulgarije bedient zich ook van deze techniek. Jörg Zimmermann blaast zijn glas door een metaalnetwerk. Met name wordt fusing (versmelten) toegepast in de werken van Annemiek Punt, Louis La Rooy, Martine Knoppert. Blazen, fusen en graveren van objecten is heel toevertrouwd aan Candida van Nugteren, zelfs bladgoud smelt zij in haar werken. Olga Pusztay uit Hongarije maakt gebruik van de glaspijpjes waar zij dan speciaal geprepareerde echte natuurtakjes bij verwerkt. Eef Wezenberg heeft zijn Tsjechisch optisch glas met geometrische toepassingen op strakke wijze vervaardigd. Nadjezda Schokker brengt haar geblazen en gefusede objecten naar Epe. En last but not least is meesterblazer Richard Price wederom aanwezig in onze galerie. Nu heeft hij en geblazen kunstwerken maar ook gegoten glaswerk , waarvoor hij speciaal naar Thailand gaat en daar de plaatselijke bevolking onderricht in het geheim van het glasmaken. Een groot educatief proces  dat door meerdere van onze kunstenaars gedaan wordt in eigen land of daarbuiten. Naast deze 16 (inter)nationaal bekende glaskunstenaars zijn er vele kunstobjecten in meerdere oplage te zien van verscheidene Tsjechische glaskunstenaars. 

Contactgegevens

Galerie de Aventurijn

Polweg 2
8162 EW Epe
0578-610 535
https://www.aventurijnglasgalerie.nl/

Wanneer

Donderdag13:00 - 17:00
Vrijdag13:00 - 17:00
Zaterdag13:00 - 17:00
Donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Helaas is de galerie niet rolstoeltoegankelijk.