image descriprion

28 Augustus

Op pad met de schaapherder

Deelnemers kunnen aan den lijve ondervinden hoe het is om er met een gescheperde kudde op uit te trekken en wat het werk van een herder inhoudt. Wie wel eens over de heide wandelt en hem ziet terwijl de schapen rustig staan te grazen, zal wellicht denken dat een herder een luizenleventje leidt, maar dat is slechts schijn. Honderden wandelaars hebben al eens gevraagd of hij van werk wil ruilen, maar als ze horen wat er allemaal aan vast zit, trekken ze hun aanbod vrijwel altijd schielijk in.

De zomer is voor hem weliswaar de rustigste tijd van het jaar, maar niets doen is er niet bij. Waar hij de hele dag mee bezig is, vertelt hij tijdens de wandeling. Hij geeft achtergrondinformatie over onder meer de gedragingen en bijzonderheden van zijn kudde van bijna 150 Veluwse Heideschapen, het gebied dat hij bestrijkt, voedsel waar hij in zijn werk continu naar op zoek is, de opleiding die twee van zijn drie honden van hem krijgen, dieren die de kudde voortdurend op de hei achtervolgen en andere beesten waar hij in zijn werk mee te maken heeft en over de historie van de schaapskudde op de Renderklippen. Uiteraard beantwoordt hij ook vragen en bovendien mogen de jongere deelnemers zelf de kudde even hoeden.

De wandeling begint en eindigt bij de schaapskooi en leidt dwars over de heide en, als de schapen dat tenminste willen, naar het Pluizenmeertje. Het vertrek is op alle drie woensdagmiddagen om 14 uur en rond16.00 uur is de kudde weer terug bij de kooi. 

Contactgegevens

Schaapskooi Epe Heerde

Elburgerweg 33
8181 EM Heerde
http://www.schaapskudde-epe-heerde.nl

Wanneer

28/08/201914:00 - 16:00

Prijzen

Kinderen €2,50. Volwassenen €5,00.