Nationale archeologiedagen

Kom tijdens de Nationale Archeologiedagen sieraden van de Oost-Veluwe ontdekken! De Gelderse bodem heeft al vele geheimen prijsgegeven, zoals de grafheuvels in Epe. Dit najaar besteden drie musea in Epe en Heerde, plus twee locaties in Apeldoorn, aandacht aan deze archeologische schatten. Tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen, zaterdag 12 en zondag 13 oktober, staan de Veluwse versieringen centraal en kun je zelf aan de slag met het maken van een sieraad.

Zelf een sieraad maken
Op elke deelnemende locatie is iets te ontdekken en een gratis koord af te halen. Met dit koord kunnen deelnemers op iedere plek een eigen sieraad maken gebaseerd op archeologische vondsten. Zo kun je bij Villa Jacoba (Heerde) experimenteren met leem, maak je in Veluws Museum Hagedoorns Plaatse (Epe) sieraden van zilverdraad en staat een middeleeuwse rolzegel in kasteel Cannenburch in Vaassen centraal. Bij het Leesten bij Ugchelen kom je de bronssmid tegen van de Bronsschat van Bruggelen en in Apeldoorn maak je in het CODA Museum een nieuw sieraad van papier. Maak je eigen ketting compleet door in het weekend langs de verschillende locaties te gaan en vereeuwig jezelf digitaal!

Tentoonstellingen rond sieraden en vondsten
Op meerdere deelnemende locaties zijn tentoonstellingen te bezoeken. Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe toont een particuliere collectie Veluwse sieraden van Nunspeter Rein Lotterman in de tentoonstelling Kamper zilver. Kasteel Cannenburch in Vaassen, onderdeel van Geldersch Landschap & Kasteelen, licht haar collectie grachtvondsten uit. Villa Jacoba in Heerde toont replica’s van bronzen naalden. In CODA Apeldoorn is een tentoonstelling te zien met 10.000 jaar archeologische sieraden uit Gelderland.

Bodemvondstenspreekuur en flitslezingen

Bij de tentoonstelling in CODA is een boek verschenen. Op de locaties die op zaterdag open zijn, zal Sigrid van Roode, auteur van ‘Geheimen uit Gelderse bodem’, een korte lezing geven en is er de mogelijkheid het boek aan te schaffen en laten signeren. Daarnaast is het op enkele locaties mogelijk eigen vondsten te laten zien tijdens het bodemvondstenspreekuur. Een expert helpt je om te onderzoeken wat het is en uit welk tijdvak het komt.

Zie voor meer informatie over het programma en wat er te doen is op elke locatie: https://www.archeologiedagen.nl/

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

Ledderweg 11
8161 SZ Epe