image descriprion

14 Maart - 20 April

Expositie Drinkglazen uit de kunst

Een drinkglas is een hol glazen voorwerp om uit te drinken. Er zijn tal van typen drinkglazen te onderscheiden, bekend zijn: de roemer, het fluitglas en de berkemeyer. Reeds in het oude Rome werden drinkglazen gebruikt, maar enkel door de rijken. Het volk gebruikte bekers uit metaal of keramiek. Vooral in de renaissancetijd beschikten de rijkere standen over weelderig versierde drinkglazen, waar soms ook allerlei allegorische voorstellingen en teksten in waren gegraveerd. De meeste wijnglazen worden tegenwoordig machinaal vervaardigd.

Galerie De Aventurijn heeft enkele gerenommeerde glaskunstenaars gevraagd zelf drinkglazen te ontwerpen en te vervaardigen. Het resultaat is fantastisch. Waanzinnige drinkglazen om uit te drinken, maar ook om als collectors item aan te schaffen.

Patrycja Dubiel (PL) heeft geblazen stevige wijnglazen en karaffen waar je zeker uit zou kunnen drinken. 

Katka Kolmas graveert de glazen met vrouwelijke afbeeldingen, maar maakt van een wijnglas ook een dubbelglas met twee-zijdige drinkmogelijkheid. 

Martine Knoppert heeft kleine, tere, maar ook grote glazen geblazen, gefused en ook past zij de kamikatsu recycling toe; waanzinnige en spectaculaire glazen! 

Candida van Nugteren heeft veel aan de brander gemaakt en versiert wijnglazen met ballonnetjes, glasfritsels, vissen, enz., tot sprookjesachtige glazen. 

Annemiek Punt heeft zeer grote wijnglazen gefused en heeft nu een heel nieuwe diep-reliĆ«f toepassing. Adembenemend en alleen maar om naar te kijken met een ander glas wijn in de hand! Nadjezda Schokker heeft bijzonder fraaie wandpanelen vervaardigd waar zij wijnglazen en flessen gesmolten heeft tot vlakke objecten. 

Uit de drinkglazen van Monika Rubaniuk( (PL)  kun je stevige wijnen drinken.

De kunstenaars hebben ook andere kunstwerken meegenomen om te laten zien hoe groot hun oeuvre is!

Naast deze drinkglazen gemaakt door hedendaagse glaskunstenaars heeft Galerie De Aventurijn diverse glazen ingekocht uit Italiƫ / Murano en uit diverse andere bronnen uit eerdere perioden. Een roemer met emaille-nautische-afbeeldingen, gegraveerde glazen uit de Art Deco periode, hele grote wijnglazen waar een elftal gezamenlijk uit kan drinken, messing goblets, en vele andere glazen. Een feest op uw tafel!

Contactgegevens

Galerie De Aventurijn

Polweg
8162 EW Epe
0578-610535
https://www.aventurijnglasgalerie.nl/

Wanneer

Donderdag13:00 - 17:00
Vrijdag13:00 - 17:00
Zaterdag13:00 - 17:00