Emst ontstond in de 17e eeuw op de grens van de gemeente Epe en de gemeente Vaassen. In 1818 ging de gemeente Vaassen op in de Gemeente Epe. Emst was destijds een buurtschap en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw tot een kerkdorp. Om de ontwikkeling van het dorp te stimuleren, werd er een schoolgebouw gerealiseerd naast de kerk. De school heeft een grote bijdrage geleverd aan de vooruitgang van de ontwikkeling van Emst. Het dorp heeft 3189 inwoners.

Met de succesvolle ontwikkeling van het recreatiegebied Kievitsveld is Emst de laatste jaren op de kaart gezet. Er zijn verschillende outdooractiviteiten mogelijk, er is een waterskibaan en een wellnessresort. Omdat Emst op de Veluwe ligt kan het ook rekenen op veel toeristen. Het dorp telt veel campings waar het goed verblijven is. Vanuit Emst wandel of fiets je zo het Kroondomein in. Hier is de kans op het zien van wild groot.

Er zijn enkele winkels en horecagelegenheden. Verder is het dorp bekend om gezinspark ´t Smallert waar voor jong en oud veel te doen is.