Blog kids er op uit over het vlonderpad op landgoed Tongeren.

SUZANNE10 MEI 2020

Tijdens het wandelen in Epe op landgoed Tongeren kom je een tof vlonderpad tegen. Maar dat niet alleen. Het bos zit daar vol wildsporen dus wie weet spot jij ook nog wild. Suzanne schreef een blog over deze leuke afwisselende wandelroute op de Veluwe.

Wandelen in Epe met een vlonderpad op Landgoed Tongeren

Ik zoek graag wandelingen uit met een extra element. Zo vind ik landgoed Tongeren in Epe. Een uitgestrekt bosgebied op de Veluwe met een lang houten vlonderpad op de wandelroute. Mijn kinderen reageren direct enthousiast als ik voorstel om te gaan wandelen in Epe op Landgoed Tongeren. 

Gemarkeerde wandelroutes

Landgoed Tongeren is in particulier bezit en beslaat maar liefst 505 hectare, waarvan 365 hectare bos. Het gebied ligt aan de rand van de Veluwe en is ontzettend gevarieerd met heuveltjes, bos, veen, heide, weilanden en verspreide woonbebouwing.

Het landgoed heeft drie gemarkeerde wandelroutes:

  • Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur)
  • Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)
  • Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)

Wij kiezen voor de groene route van 5,8 kilometer. Wil je een langere afstand, dan zijn de drie routes gemakkelijk te combineren tot ongeveer 8-9 kilometer. De routes zijn ontzettend goed gemarkeerd en uitstekend onderhouden. 

Startpunt voor het wandelen in Epe 

De start van de wandelroutes is bij de parkeerplaats aan het Van Manenspad of bij de parkeerplaats aan de Veenweg in Epe. Wij hebben geparkeerd aan het van Maanenspad en kiezen voor de gemarkeerde wandeling Tongerense Bergroute omdat dit een zeer afwisselende route is.

Wild spotten in het Veluwse bos

Het eerste stuk leidt ons door het Veluwse bos. Overal om ons heen zien we sporen van wild. Omgewroete aarde van de wilde zwijnen en reeƫnpaden die naar de dichte bosschages lopen. Hier houden we van, omdat je altijd vol spanning bent of het gaat lukken om wild te spotten. Ook het heuvelachtige gebied met kronkelpaden is een element dat mijn kinderen leuk vinden. Het is altijd spannend wat er na het heuveltje of de bocht te zien is.

Afwisseling van bos, heide- en veengebied

Na ongeveer twee kilometer passeren we een uitzichtpunt met een bankje. Vanaf hier heb je een mooie blik op de Tongerense Heide. Wat zal het hier mooi zijn als de heide in bloei staat. We pauzeren even en lopen daarna snel verder. De jongens zijn nieuwsgierig naar het vlonderpad.

Het vlonderpad van landgoed Tongeren

De route verveelt niet. Dus al snel zijn we aangekomen bij het vlonderpad van Landgoed Tongeren. Waar we onderweg amper mensen tegen komen is het hier wat drukker. Logisch, want dit is natuurlijk wel het hoogtepunt van de wandeling.

Hoewel je elkaar op de vlonders gemakkelijk kan passeren, wordt er voor en na de oversteek geduldig door de wandelaars op elkaar gewacht. Zo kan iedereen toch zijn eigen fotomoment rustig vastleggen.

Na de houten vlonders passeren we de Tongerense Beek. Hoewel de weg breed genoeg is, kiest mijn jongste voor een route met een plank over de beek. Dat is toch veel leuker?!

We naderen het dorpje Tongeren

Na de vlonders wandelen we via een laan naar een cluster van enkele gebouwen toe. De omgeving is hier heel anders. Dit stukje van het landgoed ligt tegen de bebouwing van Tongeren aan met een aantal vakantieparken, hotels en een camping. We vervolgen de route en gaan uiteindelijk aan de overkant van de Molenweg verder met de route.

Aan de overkant van de Molenweg wisselt het landschap en komen we in een afwisselend gebied van weilanden, akkers en bos. We komen door een stiltegebied en genieten van de rust en de vogels. Het is hier heel anders, maar bijna net zo mooi.

Uiteindelijk keren we weer terug het bos in, richting het parkeerterrein van de auto. We hebben een prachtige gevarieerde wandeling gehad en van alle landschapstypen in dit deel van ons land kunnen genieten.

Ligging vlonderpad Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren in Epe ligt op de Veluwe. Hier kun je wild spotten en genieten van de natuur. Bovendien vind je hier een houten vlonderpad. Het startpunt van de wandelroutes is aan de Molenweg 80 bij “Anna’s Hoeve”, hier kun je ook de auto parkeren.

Meer lezen

Zoek je meer leuke en spannende wandelingen over vlonderpaden en/of vlonderbruggen? Lees dan deze blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.