Blog door Kidsproof Apeldoorn-Deventer over de belevingspaden in Epe!

Een paar maanden geleden zijn in Epe drie Kinder Belevingspaden geopend! De Zwijnenroute, de Hertenroute en de Vogelroute, allemaal ongeveer 3 kilometer lang. Een route lopen betekent speuren naar de juiste weg, allerlei avonturen beleven en veel leren over de natuur! Een heerlijk familiemomentje in de natuur. Wij liepen de Hertenroute én met heel veel plezier. Lees mee!

De paden hebben drie vertrekpunten. Bij De Ossenstal begint de Zwijnenroute, bij Vakantiepark De Jagerstee begint de Vogelroute en bij Brasserie Floor start de Hertenroute, de route die wij hebben uitgekozen. Bij Floor kregen wij het pakketje (€7,50 per stuk) waarmee de kids op pad gaan, in dit pakketje zit een verrekijker, een insectenloep, een boekje en een pen. Dit pakketje kun je ook kopen bij de VVV in Epe en dan alsnog kijken welk plekje je kiest als vertrekpunt.

En dan op pad… in ons geval wezen hertengeweien ons de weg. En dat is flink speuren, want de geweien hangen in de bomen! Op de bordjes met de geweien staan af en toe nummers en deze nummers verwijzen naar opdrachten. Onze eerste opdracht was het voelen aan bladeren van verschillende bomen en bedenken welk blaadje het lekkerste zou zijn voor een hertje. Ook moest gemeten worden hoe hard onze kinderen kunnen rennen en het dan vergelijken met de snelheid van bijvoorbeeld een kikker, ree, eekhoorn etc. Superleuke beleving!

En wat hebben we veel schatten gevonden met als twee toppers de dode mestkevers (!). En hoe fanatiek worden kinderen van het insectenloepje, echt van alles moet bestudeerd worden.

In het boekje vind je ook een vondstenlijst. Een lijstje ingedeeld op bladeren, vruchten, dode dieren en overige vondsten! Wij hadden toevallig nog een doosje in de auto liggen en dat gebombardeerd tot “schattendoosje”.

Op de helft van de route (alle routes!) kom je bij de wildkijkwand. Een uniek plekje om stiekem naar wild te speuren. Helaas in ons geval zonder resultaat, maar als je meer geluk hebt kun je everzwijnen of edelherten zien. Aan het eind van de (herten)route komen we bij een flinke vijver met een schommel. Met paarsrode handen en snoeten van de bosbessen stappen twee van mijn kinderen direct het water in om vervolgens op de oever een zandkasteel te bouwen en de ander gaat lekker schommelen. Wat een heerlijke afsluiter van een paar fijne uurtjes in de natuur!

Wil je meer weten over de routes? Klik dan op deze link: Kinder Belevingspaden Epe 

Kijk ook eens op www.kidsproof.nl voor nog meer leuke uit tips met kinderen!