Blog geschreven door Jan Stenvert, inwoner van Epe

Die 100% wildgarantie die in Epe wordt gegeven, is dat niet een beetje overdreven? Nee hoor, absoluut niet. Sterker nog, ik zie als inwoner van Epe elke dag wild als ik met mijn honden wandel. Soms zelfs drie maal daags. Wilde zwijnen, herten, reeën, een vosje, zelfs een boommarter. Ik besloot eens een weekje een cameraatje mee te nemen en te noteren wat ik onderweg zie. Het resultaat.

Zondag: ’s Avonds twee keer een kleine rotte (groep) wilde zwijnen en drie maal een solitair levend mannetje, een ‘keiler’.

Maandag: ’s Middags banen op tien meter van ons een stuk of tien edelherten met twee of drie jonkies met veel gekraak van afbrekende takken zich een weg door het struikgewas. Een kwartiertje later zien we twee keer dichtbij een jong hertje. ’s Avonds is het een gekkenhuis in het bos. We spotten achtereenvolgens twee volwassen zwijnen met drie biggen, een vrouwtjeshert (hinde), een groep van vijf herten met een kleintje, een groep van zes grote zwijnen en vier maal een alleenstaand wild zwijn.

Dinsdag: ’s Morgens twee maal een ree. ’s Avonds zijn we veel te vroeg voor wild.

Woendag: ’s Morgens steken achter ons een hert en haar jong een fietspad over. ’s Middags ontmoeten we een hert en ’s avonds twee herten, een ree en twee wilde zwijnen.

Donderdag: ’s Middags twee wilde zwijnen en een big, ’s avonds twee maal een wild zwijn, drie edelherten en een grote groep van meer dan vijftien wilde zwijnen met jonge biggen waarvan een aantal in het vroege voorjaar en een aantal enkele weken geleden is geboren.

Donderdag: Twee rottes wilde zwijnen en een grote keiler.

Vrijdag: ’s Avonds een grote rotte met een stel biggen, een hinde en in twee keer in totaal vijf wilde zwijnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag: ‘s Avonds een enorme rotte wilde zwijnen met meer dan 20 biggen, twee herten en een heel grote keiler.

Het ‘recept’ om ook zulke opwindende ontmoetingen te hebben? Stil zijn en goed luisteren en om je heen kijken. Je hoeft er net als ik niet de wandel- en fietspaden te verlaten en niet voor de auto uit. ’s Avonds is de beste tijd vanaf zo’n anderhalf uur voor zonsondergang tot het donker is. Veel wild wroet of graast op vaste plekken en loopt vaste routes op vaste tijden, waardoor je de viervoeters soms dagen achtereen kunt spotten. Bij de VVV in Epe kun je de Wildwijzer ophalen met daarin de tips om wild te spotten en de wildkijk plekken. Liever met een gids op pad? Dat kan iedere donderdag en zaterdag. Vooraf reserveren bij VVV Epe, tel. 0578-745019.

Deze blog werd geschreven door Jan Stenvert uit Epe.